Türkiye’de İlk: Serada Üretilen Avokado

Türkiye’de avokado üretiminin yüzde 80’ini kapsayan Antalya’da, 3 yıl süren çalışmaların ardından ilk kez serada üretilen avokadonun hasadı yapıldı. Üreticiler, avokadoların yurt dışına gönderilmeye başlandığını ve avokado fiyatının iç piyasada artık daha ucuz olduğunu belirtiyor.

Tropik bir meyve olan ve 2000’lere kadar sadece belirli bölgelerde kısıtlı sayıda üretilebilen avokado, seracılar tarafından 3 yıllık bir deneme sürecinin ardından ilk kez Alanya’da hasadını verdi.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen AKİL’e yaptığı açıklamada, avokadoların üretiminin hassas olduğunu ve uzun süren çalışmalar sonrasında onlar için uygun bir ortam oluşturduklarını belirtti. Sevilgen, “Normal örtüde olmuyor, ortam koşulları avokado için çok zorlayıcı oluyor. Çok sıcak, soğuk ve yağışlı ortamlardan etkileniyor. Biz de bu yüzden avokado için uygun koşulları araştırdık ve bu ortamı yarattık.  Sera ortamında bu bahsettiğim hava koşullarından etkilenmediklerinden dolayı 3 yıllık bir denemenin sonunda başarılı olarak ilk hasadımızı aldık. Türkiye’de avokadonun ilk örtü altı üretimi Alanya’da gerçekleşti. Bu, seri üretimin daha yaygın alanda yapılacağı anlamına geldiği için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

“Ürünün Kalitesi ve Lezzeti Çok İyi”

Kendisini arayan sera üreticilerine de tavsiyelerde bulunan Sevilgen, “Ektiğimiz avokadolar ‘Pinkerton’ cinsi, örtülü ortamda eğer havalandırma ve koşullar çok iyi ayarlanırsa, en kolay yetiştirilebilecek bir türdür. Ayrıca bu ürünün kalitesi ve lezzeti de çok iyi. Bu yüzden bizi arayıp tavsiye isteyenlere Pinkerton cinsini tavsiye ediyoruz” dedi.

1970’li yılların başında Türkiye Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) projesi aracılığıyla Kaliforniya’dan Antalya’ya getirilen 4 çeşit avokadonun deneme çalışmalarına başlanmıştı.  1983 yılına kadar yapılan denemeler sonucunda bu türlerin bölgeye adapte olabildikleri ve ticari yetiştiriciliklerinin yapılabilecekleri belirlenmişti. Avokado, anavatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin adıdır.

Haber/Röportaj: Eren Baykar