Foto Muhabirleri Akdeniz Üniversitesi’nde

Ünlü fotoğrafçılar, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği katkılarıyla Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) katkılarıyla Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlenen, “TFMD Üniversitelerle Buluşuyor” etkinliği kapsamında TFMD başkanı Rıza Özel, Depo Photos Yayın Yönetmeni Tolga Adanalı, foto muhabir Mustafa Seven ve fotoğrafçı- yönetmen Mehmet Turgut öğrencilerin sorularını yanıtladı.

İki farklı oturum halinde gerçekleştirilen söyleşinin açılış konuşmasını yapan Tolga Adanalı, sporda foto muhabirliğinin geçmişten günümüze değişimini ele alırken Rıza Özel ise savaşta foto muhabirlik yapmaktan ve savaş sırasında çektiği fotoğrafların hikâyelerinden bahsetti.

“Yaptığımız İş Şu An Bir Değişim İçerisinde”

Açılış konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Depo Photos Yayın Yönetmeni Tolga Adanalı, geçmişe göre foto muhabirlik mesleğinin bir değişim içerisinde olduğunu ve özellikle teknolojinin gelişmesiyle beraber fotoğraf çekmenin de kolaylaştığını aktardı.

“Tekniğin Yüceltilmesinin Hiçbir Anlamı Yok”

Etkinliğin ikinci oturumunda konuşan Mustafa Seven, fotoğrafçılık alanında teknolojinin hem teknik hem de kolaylık açısından yaratıcılığı arttırdığına değindikten sonra bu durumu şöyle örnekledi: “Time dergisinin bile kapak fotoğrafı mobil bir telefon ürünüydü. Yani geldiğimiz noktada tekniğin yüceltilmesinin hiçbir anlamı yok. Artık teknik çok kolay geliştirilebildiğinden fikir yoksa yapılacak hiçbir şey yoktur.” Bunun üzerine AKİL Haber Ajansı tarafından yöneltilen “Fotoğrafçılar olarak teknolojinin etkisiyle artan fotoğrafçılığı sıradanlıktan nasıl sıyrılabiliriz?” sorusuna ise Seven, “Her fotoğraf üreten araca sahip olan fotoğrafçı olmaz, yalnızca fotoğraf çeken bir insan olur. Bu sebeple fotoğrafçıların kendilerine soracakları ilk soru niçin fotoğraf çekmek istiyorum olmalıdır. İkinci soru ise eğer ticari kaygılarla hareket edip zenginleşme aracı olarak görüyorlarsa bu işi hiç yapmasınlar. Çünkü fotoğrafçılık bir zenginleşme aracı değildir” cevabını verdi.

Seven’in konuşmasında “Kendinizi nasıl ayrıştıracağınız konusu da fikirle alakalı” vurgusu üzerine Mehmet Turgut “Bu da ışıkla alakalı. Fotoğrafın kelime anlamı ışık” sözlerini ekledi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan etkinlikteki konuştukta sonra fotoğrafçılara katılım belgelerini takdim etti.

Haber: Gülnaz Gök, Can Aktaş, Vildan Özkan, Öykü Güleç