Yanlış Yapılan Sporun Yarardan Çok Zararı Oluyor

Daha sağlıklı bir beden için yapılan spor faaliyetlerindeki ufak bir yanlış bile insan bedeninde onarılması zor hasarlar bırakıyor. Fizyoterapist Sezen Karasan, spor esnasında yanlış yapılan bir harekete bağlı olarak yaralanma meydana gelmişse yapılan aktiviteye devam edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bilinçsiz Şekilde Yapılan Egzersize Dayalı Sakatlanmalarda Artış Var

Spor yaralanmalarının sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen Karasan, egzersiz ve esneme hareketlerinin bilinçsiz bir şekilde yapılmasından kaynaklanan sakatlıklarda son dönemlerde artış olduğunu da belirtti. Karasan, sıklıkla yaşanılan sakatlamalara örnek olarak ise bağ, tendon, menüsküs ve kıkırdak yaralanmalarını gösterdi.

Egzersiz yapma ve yaptırmakla ilgili doğru bilinen çok fazla yanlış olduğunu vurgulayan Karasan, “Yapılan hatadan dönmek için yanlış yapılan harekette düzeltilmesi lazım yoksa egzersiz devam ettikçe yaralanma da devam edecektir. Eğer ısrar edilirse kişilerde çok daha büyük kalıcı hasarlara sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Yapılacak Egzersizler Kişiye Özel Olmalı

Yapılacak her egzersizin bireye özel olması gerektiğinin altına çizen fizyoterapist Karasan, “Kuvvet, esneklik, kondisyon, beceri, yaş, cinsiyet, egzersiz toleransı gibi birçok faktör kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Yapılan egzersiz sırasında bedeninizi dinlememiz gerekiyor. Çoğu zaman bir uzmana ya da fizyoterapiste danışmak yerine daha kolayına kaçıp egzersiz önerileri arayışına giriliyor” dedi.

Beden algısını geliştirmenin de yaralanmanın önüne geçecek tedbirlerden olduğunu söyleyen Karasan:

Ortaya çıkarmak istenilen karın kaslarını inşa ederken vücudun geri kalanında hangi yıkımların olabileceği göz ardı ediliyor. Öte yandan egzersizi yanlış yapmak kadar aşırı yapmak ya da hiç yapmamak da bir yaralanma sebebidir. Overuse dediğimiz aşırı kullanım, bazı spor yaralanmalarını meydana getirmektedir. Bundan kaçınmanın yolu ise hareketi bırakmak değil tam aksine hareket dizaynını değiştirilerek hem yaralanmaya bağlı şikâyetlerin azalması hem de spor hayatınıza devam etmenizi daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz.”

Kas ve Kemik Yapısını Destekleyen Besinler Yaralanmaları Önleyebilir

Bireyin beslenme şeklinin de her zaman kendine özel olması gerektiğinin altını çizen Karasan sözlerini, “Her insan aynı beden fonksiyonlarına sahip olmuyor. Yani her bireyin aynı fonksiyonu gösterecek kas ve kemik yapıları olsa da bu yapıların kalitesi ve ihtiyacı farklılık gösterebilir. Kas ve kemik yapıları destekleyen, geliştiren hücre yenilenmesini sağlayan besinler spor yaralanmasın önleyeceği gibi iyileşmeye de katkı sağlayacaktır” ifadeleriyle sürdürdü.

Sakatlık Sonrası Spora Kademeli Olarak Dönülmeli

Hekim tavsiyeleri doğrultusunda şikayetlerde azalma veya tamamen yok olma durumu gerçekleştikten sonra kademeli bir şekilde spora geri dönülmesi gerektiğini aktaran Karasan, spora geri dönme aşamasında vücuttaki eksikliklerle birlikte, hareketteki yetersizliklerin veya fazlalıkların belirlenip bireylerin buna göre yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Yağmur Demirhan

0

Misyon

Vizyon

İletişim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BULVARI KONYAALTI / ANTALYA
Tel: 0 242 310 15 30
Tel: 0 242 310 15 31