Yeni Normalleşme Maddeleri Belli Oldu

Kritik kabine toplantısının ardından kademeli normalleşme döneminin ikinci etabına geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu kararlara göre, sokağa çıkma kısıtlaması pazar günleri devam edecek, hafta içi ve cumartesi günleri ise 21.00-05.00 saatleri arasında kısıtlama uygulanacak. Restoranlar, lokantalar ve kafeler belirli saatler ve şartlarla müşteri alabilecek. Üniversiteler ise 13 Eylül 2021 tarihinden itibaren eğitimlerine başlayabilecek.

İki haftalık kademeli normalleşme döneminin ardından toplanan Bakanlar Kurulu, kademeli normalleşme döneminin ikinci etabı için yeni kararlar aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Genelgeye göre, kararlar haziran ayı boyunca geçerli olacak.

“Pazar Günleri Tam Gün Yasak”

Kabineden çıkan yeni karar ile 1 Haziran’dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları hafta içi ve cumartesi 22.00 ve 05.00 aralarında, pazar günleri ise cumartesi günü 22.00’den başlayıp pazarın gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü 05.00 tamamlanacak şekilde uygulanacaktır.

“Restoranlar, Lokantalar ve Kafeler Belirlenen Kurallar Dahilinde Müşteri Alabilecek”

17 Mayıs’ta alınan kararla gel-al ve paket servis olarak çalışan restoranlar, lokantalar, kafeler yeni alınan kararlar ile 1 Haziran’dan itibaren hafta içi ve cumartesi saat 07.00- 21.00 arasında belirlenen kurallar dahilinde müşteri alabilecekler. İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile masalar arasında her yönden 2 metre, yana yana 60 cm mesafe bırakılması, aynı anda aynı masada açık alanlarda üç kapalı alanlarda ikiden fazla müşteri kabul etmemek kaydıyla müşteri alabilecekleri duyuruldu. 21.00’den sonra ise 24.00’e kadar ise paket servis sokağa yasağı olan pazar günleri ise 07-24.00 saatleri arasında yine paket servis olarak devam edebilecek.

Üniversiteler 13 Eylül 2021’te açılıyor

Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül 2021 itibarıyla başlayacak.

Halı sahalar, Yüzme Salonları Belirlenen Saatlerde Faaliyet Gösterecek

Halı sahalar, yüzme salonları, spor salonlar pazar günleri dışında hafta içi ve cumartesi günleri 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek.

Düğünler ve Nikâhlar 1 Haziran’da Başlıyor

Düğün yapmak için kabine toplantısından çıkacak haberi bekleyen çiftlere müjdeli haber geldi. Düğünler, nikâhlar belirlenen şartlarla birlikte, 1 Haziran’da yapılmaya başlanabilecek. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde yayınlanan kararlar şu şekilde: Açık alanlarda masa ve sandalyelerin arasında gerekli mesafe bırakılması ve temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramlarının yapılmaması olarak; kapalı alanlarda ise bu kararlara ilave olarak kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması ve azami 100 davetli ile sınırlandırılması şartıyla düğünlerin yapılabilecek.

15 Haziran 2021 Salı gününden itibaren ise geniş katılımlı etkinlilerde fiziki mesafe ile temizlik/maske/ mesafe kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 metrekare, kapalı alanlarda ise kişi başı asgari 6 metrekare bırakılması kaydıyla yapılabilecek.

Kamuda Esnek Çalışma Saatlerine Devam edilecek

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10.0-16.00 saatleri arası mesafe sistemi ile uzaktan/dönüşümlü esnek çalışma usulünün kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında da devam edecek.

Haftada İki Gün Yüz Yüze Eğitime Başlanıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada, 1 Haziran itibarıyla ilkokul öğrencilerinin, 7 Haziran Pazartesi itibarıyla da ortaokul ve lise öğrencilerinin haftada iki gün yüz yüze eğitimlerine başlanacağını duyurdu.

17 günlük tam kısmi kapanmanın ardından korona virüs vaka sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmış ve yaz dönemi için kademeli normalleşmenin kapıları aralanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ise tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planladıklarını ve 1 Haziran’dan itibaren kademeli normalleşme takviminin ikinci etabına geçileceğini duyurmuştu. Haziran ayı boyumca geçerli olacak kararlar, vaka sayıları göz önüne alınarak ay sonunda yeniden değerlendirilecek.

Haber: Şerif Ali Duman