Yenilmez Boksör Seren Ay Çetin Dünya Şampiyonluğu Yolunda

Genç yetenek Seren Ay Çetin, Türk boksunda birçok ilke imza atmış bir isim olarak tanınıyor. Türkiye’yi profesyonel boks arenalarında temsil eden Çetin, ilk kadın boksör olmasının yanı sıra tek namağlup (hiç yenilmemiş) sporcu olmasıyla da öne çıkıyor.

Seren Ay Çetin, 13 yaşında Türkiye’nin ilk ve tek profesyonel boks kulübü olan Kadıköy Boks Kulübü’nde boksa başladıktan birkaç sene sonra milli boksör oldu. On dokuz yaşında Amatör boksta ringlere çıkarak tecrübeli isimlerle eldiven giymeye başladı. Amatörde ilk başarısı İstanbul Şampiyonluğu’nun ardından Türkiye Şampiyonluğu da elde etti. Amatör boksta elde ettiği başarılardan sonra ‘Türkiye’de değil dünyada en iyi boksör olma hayali’ ile 2018 yılında antrenörünün desteğiyle profesyonel boksa geçiş yaptı. Bu geçişin ardından çıktığı ikinci müsabakasında tecrübeli boksör Oksana Romanova’yı mağlup ederek 200 En İyi Boksör Arasından 9. sıraya yükselmesiyle yeteneğini gözler önüne serdi. Başarılı boksör, profesyonel boks kariyerinde yedi maçının 5’ini nakavt ile kazandı ve bugün ilk ‘namağlup’ profesyonel boksör unvanını korumaya devam ediyor. Şimdi ise 24 Temmuz’da katılacağı kıtalararası şampiyonluk kemerini ülkesine getirmek için antrenmanlarda var gücüyle çalışıyor.

Sokaklardan Ringlere

Boks hiçbir zaman Seren Ay için hobi olmadı. Dövüşme isteği ve rekabet duygusu küçük yaşından beri onun içinde vardı. Henüz çok küçük yaştayken sokaklarda kavga etmeye başlamıştı. Annesi bu durumdan çok şikayetçiydi. Seren Ay on üç yaşına bastığında bu durum artık annesi için dayanılmaz bir noktaya gelmişti. Çocuğunun elinden tuttu ve soluğu Kadıköy Boks Spor Kulübü’nde aldı. Milli boksör, bu boks kulübünde başarı merdivenlerini beraber tırmanacağı antrenörü ile tanıştı. Antrenörü onunla konuşarak dışarıda kavga etmeyi bırakması gerektiği konusunda uyardı. Ait olduğu yerin sokaklar değil ringler olduğunu anlayan Seren Ay küçük yaşında boksör olma hayalleri kurmaya başladı.

Dünya Şampiyonluk Kemeri Yolda

Seren Ay Çetin, Türkiye’deki 2 maçının dışında tüm maçlarının deplasmanda gerçekleştiğini, rakibi evinde mağlup etmenin daha zor olduğunu belirterek kendisini, “Ben ev boksörü değilim” şeklinde tanımlıyor. Hedefinin baştan beri dünya şampiyonluğu olduğunu belirten Çetin, 24 Temmuz tarihinde kıtalararası şampiyonluk kemeri maçı için bir teklif alıyor. Bu kemeri alması halinde, Türk boks tarihinde ilk kemer getiren kadın olarak maçı kazanacağından da emin olduğunu vurguluyor. Ayrıca Çetin, kemeri almasının ardından asıl hedefi olan dünya şampiyonluğu için ringe çıkabileceğini belirterek ülkemizi ringlerde temsil etmekten gurur duyduğunu da sözlerine ekliyor.

“Kapıdan Kovsam Bacadan Giren Biriydi”

Çetin’in antrenörü Serdar Avcı, başarılı sporcunun boksa başlayışını şöyle anlatıyor: “Seren Ay bu spor salonuna ilk geldiği zamanlarda henüz kulübümüzün sporcusu değilken bana ‘sanırım benim boksumu beğenmiyorsunuz, beni çalıştırmak istemiyorsunuz, benimle hiç ilgilenmiyorsunuz’ gibi cümleler sarf ediyordu. Baştan beri kendini bir boksör gibi görüyordu. Kapıdan kovsam bacadan girerdi. Azminden etkilendim ve ona antrenmanda bir kez dövüşme şansı verdim. O gün ringe çıktığında yeteneğini keşfettim ve onu çalıştırmaya başladım.”

Kadıköy Boks Spor Kulübü’nün sporcusu 23 yaşındaki Çetin, henüz ikinci profesyonel maçında, tecrübeli boksör Oksana Romanova ile ringe çıkarak 200 en iyi boksör arasından 9. sıraya yükselmesiyle dikkat çekti. Bu müsabakanın ardından her maçını nakavt ile kazanan milli sporcu, Türkiye’nin tek ‘hiç yenilmemiş boksör’ unvanını korumaya devam ediyor.

Haber: Güldeste Demirtaş