Zanaat Meslekleri Çırak Sorunu Yaşıyor

Berber, terzi ve daha birçok zanaat mesleğinde çırak problemi yaşanıyor. Zanaat ustaları, yeni neslin eğitim hayatlarının haricinde bir meslek öğrenmek istememesiyle beraber çırak yetiştirememe problemi yaşadıklarını dile getiriyor.

Günümüzde, küçük yaştaki bireylerin konfor alanından çıkmak istememesi ya da ailelerin okul dışında bir yerde çocuklarının meslek öğrenmesine sıcak bakmaması, zanaat mesleklerindeki çırak bulamama sorununu beraberinde getirdi. Birçok zanaat ustası, çırak bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtirken, bu durumun zanaat mesleklerinin geleceğine büyük ölçüde etki edeceğini ifade etti.

“Kirden, Pastan, Yağdan Çekinmesinler”

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, gençlerin konfor alanından çok çıkmak istemediğini belirterek, aynı zamanda herhangi bir zanaat öğrenme çabası içerisinde olmadığını söyledi. Dere, “Eskiden anneler ve babalar, çocuklarını berber, terzi ve sanayi gibi yerlerdeki dükkanlarda meslek öğrenmeleri adına bir yönlendirme yaparlardı. Hatta amiyane tabirle ‘Eti senin, kemiği benim’ derlerdi. Şimdi Çocuklar bu mesleklere çok yakın değil. Örneğin sanayide kirli, paslı, yağlı işlerle uğraşmaktansa arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Ama özellikle okul dışında ek olarak bir zanaat mesleği öğrenme çabası içine girerlerse kendilerine, ailelerine ve çevrelerine çok daha faydalı olurlar. Kirden, pastan, yağdan çekinmesinler. O meslekleri tercih etsinler” ifadelerini kullandı.

Zanaat Meslekleri Daha da Kıymete Binecek

Erkek Kuaförü Ahmet Furkan Kendirli, erkek berberi olarak yetiştirecek çırak bulamadıklarını, gelen çırak adayların ise hevesli olmadığını vurgulayarak, “Aileler, çocuklarının okul dışında meslek öğrenmesini istemiyor. Bu durumun zanaat mesleklerinin ileride çok az bulunup daha kıymetli hale getireceğini düşünüyorum” dedi.

“Yakında İşimizi Yaptıracak Zanaatkar Bulamayacağız”

Terzi ustası Halil İbrahim Bozkurt ise çırak probleminin ileride daha büyük sorunlara yol açacağını savunurken, “Gençlerin, daha iyi olduğunu düşündüğü meslekler için zanaata yönelmeden okul okuyarak kariyer elde etmek istemeleri, zanaat mesleklerinin en büyük sorunlarından olan çırak yetiştirme problemini ortaya çıkardı” şeklinde konuştu. Bozkurt, bu mesleklerin günümüzde giderek azaldığını, gelecekte ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade ederek, “Yakında işimizi yaptıracak zanaatkar bulamayacağız. Yapılması gereken şeyi atıp yerine yenisini almak için uğraşacağız” diye konuştu.

Zanaat meslekleri günümüzde gençler tarafından talep edilen meslekler arasında kendine yer bulamıyor. Öte yandan, yetiştirecek çırak bulamama sorunuyla boğuşan ustalar, bir de mesleklerinin unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Gençler ve zanaat ustaları ortak fikre varamamış olsa da akıllara aynı soru geliyor “Zanaat mesleklerinin akıbeti ne olacak?”

Haber: Yaşar Soylu