Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, birçok alanda olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de alanında uzman kadrosu ile ülke çapında başarılara imza atıyor. Akdeniz Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Şafak Olgan ve ekibi, bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarına umut olmak için canla başla çalışıyor.
Her yıl binlerce ailenin tüp bebek tedavisi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinin gurur kaynaklarından yalnızca biri. Sadece Türkiye’deki aileler için değil, Rusya, Ukrayna, Irak ve Türki Cumhuriyetler’de yaşayan ebeveynlere de hizmet veren Tüp Bebek Merkezi’nin başarı oranı her geçen yıl artıyor. Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Şafak Olgan, hedeflerinin, tedavi olan annelerin sağlıklı bir şekilde doğum yapmasını sağlamak olduğunu dile getirerek, her biri alanında uzman ekibinin titiz çalışmalarına dikkat çekti. Ekipte Prof. Dr. Mete Çağlar, Doç. Dr. Mehmet Sakıncı ve Doç. Dr. Enver Kerim Dirican’ın yer aldığını ifade eden Olgan, “Amatör bir ruhla profesyonel işler çıkarıyor ve ailelerin mutluluğundan besleniyoruz” dedi.
“Hedefimiz Sağlıklı Gebelikler”
Son yıllarda Türkiye’nin ve özellikle de Antalya’nın önemli bir sağlık turizm merkezi haline geldiğine dikkat çeken Olgan, bu yola yurt içi ve yurt dışında adını duyurmuş, başarılı bir tüp bebek merkezi olmak amacıyla çıktıklarını belirtti. Özellikle ülke çapında kısa sürede yakaladıkları başarıya vurgu yapan Olgan, Tüp Bebek Merkezi’nin ayda yaklaşık 100 aileye tüp bebek tedavisi uyguladıklarını dile getirerek; “Ülke çapında hizmet veren merkezimizde çok titiz çalışma ve tetkikler sonucu hastalarda başarılı gebelik elde edilmesi ve sağlıklı bir şekilde doğumun gerçekleşmesi öncelikli amacımız” dedi.
Başarı Oranı Her Geçen Yıl Artıyor
Özellikle son yıllarda Tüp Bebek Merkezi’nin başarı ivmesinde önemli bir artış yakaladıklarını ifade eden Doç. Dr. Olgan, tüp bebek tedavisine dair bilgiler verdi. Olgan, tüp bebek tedavi yönteminde dişi ve erkek üreme hücrelerinin, dış ortamda suni yöntemle döllenmeye alındığını ve embriyo adı verilen bebeklerin gelişim sürecinin 13 günlük bir dönemi kapsadığını belirtti. Olgan, “Temel amacımız anne ve baba adaylarımızın olabilecek en basit yöntemle tedavi edilerek, bebek sahibi olabilmelerini sağlamak” diyerek, her hastada başarı oranını değiştiğine ve kadının yaşı ile erkeğe ilişkin tüm unsurların tedavinin başarısına etki ettiğini vurguladı.
Yumurta Dondurma İşlemi de Yapılıyor
Doç. Dr. Şafak Olgan, günümüzde evlenme ve çocuk sahibi olma yaşının arttığını, buna bağlı olarak da anne adayının yaşının artmasının bazı riskler taşıdığına dikkat çekti. Olgan, kısırlığın aksine kadın yaşının gebe kalma şansını ve ihtimalini azalttığını, ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen tüp bebek tedavisinin başarılı bir ivme yakaladığını ve çiftleri mutlu ettiğini de söyledi. Olgan, merkeze sadece evli çiftlerin değil, ileride bebek sahibi olmak isteyen vatandaşların da yumurta dondurma işlemi yaptırmak için tedavi olduğunu ve merkeze geldiğini belirtti. Olgan, yumurta dondurma işleminin kadın üreme hücresi kalitesini kaybetmemesi bakımından birçok avantaj sağladığını ve son yıllarda bu yönde artan bir talebin olduğunu sözlerine ekledi.
“Yurt Dışından Büyük İlgi Var”
Özellikle son yıllarda Türkiye’nin sağlık sektöründe önemli başarılara imza atması ve adını duyurması ile yurtdışından çok sayıda başvurunun geldiğini söyleyen Olgan, taleplerin artmasıyla beraber sağlık turizmi açısından da olumlu sonuçların yaşanacağını dile getirdi. Özellikle Rusya, Ukrayna, Irak ve Türki Cumhuriyetlerden başvuruların olduğunu belirten Olgan, “Hastalara danışmanlık yapıp, tedavi şekilleri ve yöntemleri hakkında yol gösteriyoruz” dedi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan'a tüp bebek çalışmalarında verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini ileten Olgan, Tüp Bebek Merkezi’nde yaptıkları çalışmaları her geçen gün daha ileriye taşıyacaklarını ifade ederek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Mahmut Esat İnekci, Ali Demir
Son güncelleme: 12.03.2023 23:12:13