Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma Amazon ormanlarının 44 yıl ömrü kaldığını gözler önüne seriyor. Amazon ormanlarındaki iklim değişikliğinin Akdeniz iklimi üzerinde ciddi sorunlara yol açacağı ve bu sorunların Türkiye’de de gün yüzüne çıkacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor.
ABD’de yer alan Florida Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, iklim krizinin sebeplerinden biri olan sera etkisinin karbondioksit, metan ve azot oksit gibi gazların salınımıyla da beraber atmosferin sıcaklığını arttırarak Amazon yağmur ormanlarındaki yangınların daha sık gerçekleşmeye başladığına yol açtığını ortaya koyuyor. Araştırma, bu gelişmeler sonucunda Amazon ormanlarının 44 yıl ömrü kaldığı tespitinde bulunuyor. Ayrıca uzmanlar bu sorundan Türkiye’nin de etkileneceğini söylüyor. AKİL haber olarak konuyla ilgili Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun’un görüşlerini aldık.
İnsan Faktörünün Yeri Büyük
Prof. Dr. Hasan Merdun, Amazon yağmur ormanlarının yok olması tehdidinin oluşmasında insan faktörünün büyük bir payı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Amazon yağmur ormanlarının bulunduğu bölgede oluşan nüfus artışı ve eğitim yetersizliği gibi sebeplerin ormanların korunması konusunda başarısızlığa yol açtığı görülüyor.”
“Sıcaklıktaki En Ufak Değişim Türkiye’de de Şiddetli Hissedilecektir”
Amazon yağmur ormanlarının yok olmasının, en çok Akdeniz havzasını etkileyeceğinden bahseden Merdun, “Sıcaklıktaki en ufak değişim Akdeniz’de daha şiddetli hissedilecektir. Dolayısıyla Türkiye çokça etkilenecektir. Bu durumun çözüme kavuşması için o bölgenin yöneticilerinin ormanı korumada yasal adımlar atması ve tüm dünya ile iş birliği içinde olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar Amazon yağmur ormanlarının, sık yağış alan bir bölgede olmasına karşın yangın oluşumunu önleyemiyor ve tehlike her geçen gün büyümeye devam ediyor.
Haber: Yağmur Demirhan, S. Sude Erdoğan, Can Aktaş
Son güncelleme: 16.03.2023 01:47:53