Dünya 1 Aralık 2020 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Wuhan kentinde ortaya çıkan SARS-COV-2 virüsü ile sarsıldı. Ülkemiz ise 11 Mart 2020 tarihinde Covid-19 yeni tip virüs ile tanıştı. Dünyayı etkisi altına alan virüs doğa üzerinde olumlu ve olumsuz izler bırakmaya devam ediyor.
Salgın Nasıl Etkiler Yaratıyor?
Virüsün hızla yayılması dünyadaki tüm insanları adeta evlerine hapsetti. İnsanları bu kadar etkileyen virüsün doğaya ne gibi yararları ve zararları oldu?
The Coronavirus Pandemic's Impact on the Environment gazetesi, koronavirüsün herkes tarafından merak edilen etkilerini gözler önüne sermek için bir derleme hazırladı. Habere göre, bilim insanları ilk olarak pandeminin başladığı Çin’de sera gazı emisyonlarında bir düşüş olduğunu, salgının dünyaya yayılmaya devam etmesi durumunda bu düşüşün süreceğini belirtiyor.
ABD'de %50 daha az iç hava trafiği yaşanırken New York'ta karbon monoksitte %50 ve Seatle‘da trafik yoğunluğunda %41 azalma yaşandığı vurgulandı. Haberde ayrıca Avrupa üzerinden uçuşlarda 67 milyon daha az yolcunun geçmesinin havanın büyük ölçüde temizlenmesine yardımcı olduğu belirtildi. Öte yandan, İspanya’da azot dioksitte %75 azalma meydana gelirken, Kuzey İtalya‘da ise % 10 azalma kaydedildi.
Bununla birlikte haberde, salgının ilk başladığı yer olan Çin’de hava kirliliğinin azalmaya başlamasıyla 5 yaşın altında 4 bin çocuğun hayatının kurtarıldığının varsayıldığı aktarıldı.
Covid-19’un Olumsuz Etkileri Gözler Önüne Serildi
Haberde, ABD'de tıbbi atıkların artmasıyla 467 bin çöp toplama işçisinin riskle karşı karşıya kaldığı ve sevk edilen malları paketlemek içinse yılda 1 milyar ağacın kesildiğinin varsayıldığı belirtildi. İtalya’da paketlenmiş turunçgil tüketiminde %111 artış olduğunun kaydedildiği, Çin’de ise günlük 200 ton tıbbi atık oluştuğunun vurgulandığı haberde, dünya üzerindeki bulaşıcı atıklarda büyük bir artış olduğunun da altı çizildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda Covid-19 pandemisi nedeniyle insanların evlerinde izole bir yaşantı geçirmesiyle birçok alışkanlık değişime uğradı. Piknik, kamp, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikleri azaltması insanların doğadan uzaklaşmasına neden oldu. Buna paralel olarak, çevre kirliliği önemli ölçüde azaldı.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz’a göre ise, “Salgının başlamasıyla birlikte daha az enerji kullanılıyor, atmosfere salınan karbonun daha çok azalmasına sebep oluyor. Doğa kendi halinde daha hızlı iyileşiyor, bununla birlikte, deniz rengi açılıyor ve kalitesi yükseliyor, canlı yaşamı artıyor.”
Virüsün Doğa ve İnsanlar Üzerindeki Etkileri Araştırılmaya Devam Ediyor
Habertürk gazetesine açıklamalarda bulunan TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da insanların karantina sürecinde doğa faaliyetlerini önemli ölçüde azalttığını ifade etti. Ataç, salgın hastalıklarının yüzde 60’ının insan kaynaklı olduğunu belirterek, insanların doğa üzerindeki etkilerine de değindi.
Salgının gelecek yıllarda doğa ve toplumlar üzerinde oluşturacağı etkiler bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.
Haber: Fatma Efe
Son güncelleme: 12.03.2023 23:13:13