Çinli video paylaşım platformu olan TikTok gibi sosyal medya platformları adeta ölüm saçıyor. Son zamanlarda TikTok uygulaması dünya gençliğine yönelik büyük bir tehdit oluşturuyor. TikTok her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor fakat uygulama, videoların dikkat çekmesi için tehlikeli birçok akımın da yayılmasına neden oluyor. Uzmanlar, daha fazla takipçi kazanabilmek için popüler hale gelen akımlar konusunda özellikle gençleri risklere karşı uyarıyor.
Özellikle Z kuşağı arasında yayılan ve kısa sürede viral haline gelen akımlar, kullanıcılar tarafından kontrolsüzce kullanılıyor. TikTok’taki meydan okuma (challenge) akımlarının ortaya çıkışı, daha çok izlenme ve popülerlik arzusu doğuruyor. Eğlenceli gibi görünse de önlem alınmadığı takdirde kullanıcıların hayatlarını kaybetmesine neden olabiliyor. Mıknatıs akımı, tuz akımı, kafatası kırıcı, tutkalla dudak yapıştırma, tırnak törpüsüyle dişleri törpüleme, şişe kapağını ağızla açma gibi akımlar en yaygın ve en tehlikeli akımlar olarak gösteriliyor. Uzmanlar ise bu kadar geniş alana yayılan akımların kontrolünün güçlüğüne özellikle değiniyor.
Bayılmalar, Nöbetler ve Ölümler An Meselesi
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Erarslan, Amerika’daki nefesini tutma akımını uygulayan 12 yaşındaki bir gencin beyin ölümünün gerçekleştiğini belirterek bu tür akımların tehlikelerine dikkat çekiyor. Bayılma, nöbet geçirme ve hatta ölüm riski bulunduğunu söyleyen ve sosyal medya kullanıcılarını uyaran Erarslan, sırf popüler olabilmek için kendine fiziksel olarak zarar veren ya da ölümüne sebep olan çok fazla kullanıcı olduğunun da altını çizerek, bu tür durumların önüne geçmenin de güç olduğunu ifade ediyor.
“Mıknatıs Akımı Hayatına Mal Oluyordu”
Sosyal medyada kısa sürede popüler hale gelen mıknatıs akımı, iki mıknatıs vasıtasıyla dillerinde sanki bir piercing varmış gibi izlenim yaratmadan ibaret. Başlarda zararsız gibi görünse de örneğin İngiltere’de 3 yıl içinde mıknatıs yutma sebebiyle hastanelik olan çocuk sayısının 65’i geçtiği belirtiliyor. 11 yaşındaki bir kız ise defalarca süren ameliyat sonrasında ölmekten kurtuluyor.
En tehlikeli akımlar arasında gösterilen kafatası kırıcı akımı, gizlice iki kişinin arkadan yaklaşıp öndeki arkadaşlarına çelme takarak kafa üstü yere çakılmasını kapsıyor. Bu durumdan epey keyif alan gençler, beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduklarını düşünmüyor. Kafatası kırıcı, meydan okuma yoluyla yayılıyor ve bu durum ebeveynleri endişelendiriyor.
Gençler Tehlike Altında Olduklarının Farkında Değiller
TikTok kullanıcısı ve Fenomeni Esin Terzioğlu, gençlerin bu akımlara karşı koymakta güçlük çekebileceklerini, sosyal medya var olduğu sürece değişerek yeni akımların popüler olacağını belirtiyor. Bu türden tehlikeli akımları gençlere önermemek adına sayfasında paylaşmadığını ve kesinlikle uygulamadığını belirten Terzioğlu, “Herkesin aklı ve fikir var. Kendilerini bu tehlikelerden koruyabilirler bence. Ben mizah üzerine paylaşımlar yapıyorum daha çok. Bu türden akımların tehlikeli olduğunu biliyorum” diyor.
Tehlikeli akımları izlerken ister istemez etkilendiğini belirten Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Neslihan Memiş, izlediklerinin bilinçaltına yerleştiğini düşünüyor. Memiş, “Her ne kadar kötü ve tehlikeli olduğunu düşünsem de izliyorum. Sonra insan zamanla alışıyor ve gördüklerine bir süre sonra daha az tepki veriyor. Böylelikle bilinçaltına işleniyor” diyerek gençlerin içinde bulunduğu durumu gayet net bir biçimde açıklıyor.
“Ölümcül Akımlarla İlgili Okullarda Sunumlar Yapılmalı”
Sosyal medya platformları özellikle gençler arasında daha yaygın kullanıldığına dikkat çeken İletişim Uzmanı Öğr. Gör. Ayşen Yalman, kullanıcıların daha fazla beğeni alabilmek gibi bir kaygıları olduğunu belirterek “Özellikle popüler olan oyunlar, uygulamalar ve akımlar daha hızla tüketiliyor. Ancak medyaya da yansıdığı gibi pek çok yaralanmalar, ölümler ve istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. Gençleri teknolojiden uzak tutmanın zor olduğu bu süreçte, en azından bu türden akımların ölümlere yol açabileceği konusunda okullarda, olumsuz örnekleri içeren ciddi sunumlar yapılmalı ve eğitimler verilmeli” ifadeleriyle gençleri, aileleri ve yetkilileri uyarıyor.
Haber: Emir Ismailov ve Abdulrashid Mammadov
Son güncelleme: 14.03.2023 00:25:08