Uzmanlara göre gençlerde antidepresan kullanımı artarken 18-24 yaş arasındaki gençler, popüler olan rap, hip hop, punk gibi müzik türleri yerine arabesk müzik dinlemeyi tercih ediyor. Arabesk dinlemeyi tercih eden gençler ise kendilerine zarar verme meyillerinin artması tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Avrupa’da en fazla antidepresan kullanımı Türkiye’de. Buna bağlı olarak da dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında Türkiye listenin sonlarında yer alırken buna karşın dünyanın en sinirli ülkeleri sıralamasında ikinci sırada. Arabesk müziğe ilgisi artan gençler, intihara meyillerinin artması tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, gençlerin antidepresan kullanım oranlarının artışına dikkat çekerken hayatına son veren gençlerin de son yıllarda arttığını belirtiyor. Böylelikle gençlerin yaşam tarzları da değişiyor. Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. İsmail Erçin, Antidepresan kullanımında Avrupa’nın en fazla kullana ülkesinin Türkiye olabileceğini ifade ediyor.
Gençlerin Müzik Tercihleri Değişiyor
Ruh sağlıkları olumsuz etkilenen gençler son yıllarda, punk, hiphop, rap dinlemek yerine arabesk dinlemeye yöneldi. Yaygın müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify’ın son paylaştığı veriler, 18-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 46’lık dinlenme oranıyla en çok arabesk dinlediklerini gösteriyor.
Klinik Psikolog Melisa Oral da mutsuz olan gençlerin daha çok arabesk müzik dinlemeye başladığını destekleyerek, arabesk müziğin gençlerin kendilerince bir kaçış unsuru olabileceğine vurgu yapıyor. Oral, “Birey mutsuz ve depresif bir halde olduğunda arabesk müzik dinlemek onu rahatlatıyor olabilir. Gençlerde de biraz melankolik olayım düşüncesi olabiliyor. Arabesk dinlemek kötü bir şey değildir. Kişiyi hangisi rahatlatıyorsa onu dinleyebilir” diyor.
Antidepresan Kullanımı İntihara Yönlendiriyor
Uzmanlar son yıllarda özellikle gençlerde antidepresan kullanımında artış olduğunu, antidepresan kullanımının gençlerin yaşamına son verme meyillerine de sebebiyet verebileceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığının verileri değerlendirildiğinde 11 yıllık süreçte antidepresan kullanımının yüzde 70 arttığı görülüyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumuna göre ise 2018 yılında 3161 kişi hayatına son verdi. Yıllara göre intihar vakaları incelendiğinde ise lise ve dengi mezunları ile yükseköğrenim mezunlarında intihar sayılarının arttığı görülüyor.
Toplum Baskısı Gençlerin Ruh Sağlığını Etkiliyor
Gençlerin ruh sağlığını etkileyen faktörlerin başında toplum baskısı ve gelecek kaygısı geliyor. Sorunlarından kurtulamayan gençlerde, gelecek kaygısı mutsuzluğu, toplum baskısından kurtulmaya çalışmaları ise siniri beraberinde getiriyor. Uzmanlar, yaşamlarını topluma göre sürdürmeye çalışan gençlerin, evlilikten çalışma hayatına kadar her alanda toplumun isteklerine göre şekillenmekten bunalmaları yanında gelecek kaygısıyla da karşı karşıya gelince içinden çıkamadıkları bir bunalım sürecine girdiklerini belirtiyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağının yayımladığı ‘2022 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri’ raporunda 146 ülkenin değerlendirildiği çalışmada Türkiye 112. sırada yer alırken. Global araştırma şirketi Gallup’a göre dünyanın en sinirli ülkelerinin açıkladığı raporda Türkiye ikinci sırada yer aldı.
Haber: Emre Gürlemiş
Son güncelleme: 17.03.2023 02:02:44