ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyanın en gelişmiş uzay teleskobu olan James Webb'in başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığını açıkladı. Türkiye saati ile 15.20’de fırlatılan uzay teleskobu 29 gün sürecek yolculuğunun ardından 1,6 milyon km yol gittikten sonra yörüngesine yerleşecek.
NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak projesi olan James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Limanı’ndan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ariane beş roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Yapımında 174 ülkeden bin 200 bilim insanı, mühendis ve teknisyenin görev aldığı dev projenin maliyeti ise on milyar dolara ulaştı.
Kızılötesi tekniğe sahip olan ve yapımı 25 yıl süren uzay teleskobunda son teknoloji ürünleri kullanılırken ileri optik donanımları sayesinde de güneş sisteminden görüntülenebilir en uzak galaksilere kadar evrenin tarihinin tüm aşamalarının incelenmesi hedefleniyor.
NASA tarafından yapılan açıklamaya göre Dünya’dan 1,6 milyon kilometre mesafede, Güneş’in yörüngesinde konumlandırılacak olan James Webb'in bu yörüngeye yaklaşık bir ay sonra yerleşmesi beklenirken 2022 yılında ise ilk veri ve görüntüleri toplamaya başlayacağı kaydedildi.
James Webb Uzay Teleskobunun Özellikleri
James Webb Uzay Teleskobu (İngilizce kısaltmasıyla JWST), eskiyen Hubble Uzay Teleskobunun kısmen ardılı olacak şekilde planlanan bir kızılötesi uzay teleskobudur. Adını 2002'de NASA'nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb'ten alan JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13,5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görmesini olanaklı kılacaktır.
JWST, NASA'nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü bir projedir. Kızılötesi ışığı gözlemlemek için ayarlanmış olan 6,5 metrelik bu teleskop, Dünya'dan neredeyse 1,5 kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilecektir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.
Haber: Ali Demir
Son güncelleme: 14.03.2023 00:47:13