Antalya Kültürel Miras derneğinin (ANKA) yürüttüğü “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalıda Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayılaştırılması ve Tanıtımı” projesi kapsamında Elmalı'dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na kurulan Tahıl Ambarının sergi açılışı gerçekleşti.
Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) yürütmüş olduğu “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” projesi kapsamındaki resim sergisi ve Karaalioğlu Parkı’na kurulan Tahıl Ambarının açılış töreni gerçekleştirildi.
Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen, proje çerçevesinde Elmalı’dan getirilerek Karaalioğlu Parkı’na monte edilen tarihi tahıl ambarı gelecek kuşaklara kültürel miras olarak tanıtılmaya başlandı.
Destekçileri arasında Avusturya’daki Anadolu Akdeniz’i Kültür Mirası Dayanışma Derneği DİSKELES (Synergie zum Kulturerbe des Anatolischen Mittelmeerraums) Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi’nin yer aldığı projenin Karaalioğlu Parkı 1. Mirador yanında düzenlenen Tahıl Ambarı açılış törenine; İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, Antalya Kültürel Miras Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Selda Baybo, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İsmail Oskay ile vatandaşlar katıldı.
Düzenlenen serginin sonunda ressam ve sanat tarihçi T. Mikail P. Duggan ve Proje Koordinatörü Selda Baybo Akil Haber Ajansına konuştu.
“Gerçek Anları Yaşayabilmeleri İçin Resim ve Doğallığa Zaman Ayırmaları Gerek”
Akdeniz Üniversitesi'nde 2004 ve 2005 yılları arasında Öğr. Gör. yapan T. Mikail P. Duggan, Ambarları resmetme sürecini, sergiyi ve gerçek anın nasıl yaşandığını Akil haber Ajansına aktardı. İki hafta içinde 18 tane karakalem ve yağlı boya resim yaptığını belirten T. Mikail P Duggan, “Resimlerim Leonardo da Vinci gibi değil, fakat güzel, sade ve estetikler. Çünkü resimlerime doğallığı katan o anı doya doya yaşamamdır” dedi.
Modernleşme ile beraber anıların azaldığını ve çocuklarda anıların oluşabilmesi için resime yönlendirilmeleri ve resim sergilerine gitmeleri gerektiğinin altını çizen “İnsanlar Televizyon ve telefonla anı yaşamıyorlar, gerçek anları yaşayabilmeleri için resim ve doğallığa zaman ayırmaları gerek” dedi. Cep telefonlarının sadece anı kaydettiğini ve insanların en fazla bir hafta içinde o anı unuttuklarını dile getiren Dugan, “Gerçek mutluluk zaman harcayarak ve emek vererek gerçekleşir” dedi.
Amacımız Tahıl Ambarlarını Tanıtmak
ANKA Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, düzenlenen etkinlik kapsamında Türkiye’deki geleneksel tarım kültürünün bir parçası olan Arı Serenlerinin ve Tahıl Ambarlarının hak ettiği ilgiyi görmesini beklediklerini dile getirdi. Resim sergisiyle Elmalı’nın tarihini ve ambarlarını kent meydanlarına taşıyarak, Antalya halkı tarafından bilinen ancak aşina olmayan ambarları tanıtmak istediklerini belirten Baybo, “İnsanlar kışın Antalya'ya iniyor, yazları yaylalara çıkıyor. Hala da göçebe yaşam tarzı devam ediyor. Bundan yola çıkarak geleneksel ambarları yaygınlaştırmayı ve alternatif köy turizmini artırmak istiyoruz” dedi.
Haber: Mekin Coşkun
Fotoğraf: Beste Güçer
Son güncelleme: 16.03.2023 23:53:10