Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi yeni yapılan venlo tipi seralarda süs bitkileri ve tıbbi bitkiler üretiyor. Ülkemizde olmayan türlerin de araştırma ve üretim çalışmalarını yaptıklarını söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Amacımız bunları ülkemiz tüketicisinin beğenisine sunmak ve bu çeşitleri ülkemize kazandırmak” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi merkez kampüste kurulan seralarda yeni bitkiler ile ilgili araştırma ve üretim çalışmaları sürdürülüyor. Pandemiyle birlikte sağlığımızı düşündüğümüz bugünlerde tıbbi bitkiler üzerinde araştırmalar gerçekleştirildiğini söyleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, mevsim bitkileri olarak adlandırılan aslanağzı, petunya ve kurdele gibi çiçekleri ürettiklerini ve satışa sunduklarını belirtti. Ayrıca venlo tipli seralarda araştırmalarında yapıldığını aktaran Erkan, “Seralarda tropik meyvelerin üretimlerine de başladık. Bunların denemeleri de devam ediyor. Pitaya gibi değişik ürünleri de tüketiciye sunmak istiyoruz. Tüm gayretimiz yeni türleri ülkemize kazandırmak” şeklinde ifade etti. Ülkemizde fazla üretilmeyen ama başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bir çok ülkede tüketilen tatlı patates üretimine başladıklarını da söyledi.
“Tıbbi Ve Aromatik Bitkileri Araştırıyoruz”
Pandemiyle birlikte sağlık konusunda herkesin hassas olduğunu ve neler yapabileceklerini düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Tıbbı bitki ürünlerini de burada üretmek istiyoruz. Özellikle zerdeçal ve zencefil gibi bitkilerin yanında lavanta gibi diğer tıbbı ve aromatik bitkileri değerlendirerek hem bunlardan fidan ve fide yapmak hem de burada çalışmalar ve araştırmalarda bulunmak istiyoruz” dedi. Bu anlamda yapılan araştırmaların oldukça önemli olduğunu söyledi.
“Antalya’ya Uygun Çim Çalışmalarımız Var”
Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya gibi sıcak bir şehirde parklardaki çimlerin uygun olmadığını, bunun için fakülte olarak açık alanda uygulamaların ve araştırmaların devam ettiğini belirtti. Erkan, “Çim konusunda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Antalya ekolojisine uygun dinlenmeye girmeyen çimler konusunda yoğun çalışmalarımız var” dedi.
Haber: Hasan Hakan SİMAV
Son güncelleme: 12.03.2023 22:48:06