Görme engelliler, kendileri için özel olarak uyarlanmış birçok spor dalında faaliyet gösteriyor. Zorlu antrenmanlarla turnuvalara hazırlanan sporcuların ulusal ve uluslararası başarıları gün geçtikçe artıyor.
Görme engelli bireyler; vücut duruşu bozuklukları, kas gelişimi ve vücut dengesi bozuklukları, yürüme becerileri bozuklukları gibi fiziksel sorunlar sebebiyle spor yapmaya fazlasıyla ihtiyaç duyuyor. Sağlık ihtiyacı yanında sosyal açıdan da spor yapma gereksinimleri olan görme engelli bireyler, bu gereksinimlerini çeşitli aktivitelerle karşılıyor.
Görme engelli bireyler, engellerine göre uyarlanmış sporların yanında kendilerine ait olan goalbal sporunda da büyük başarılara imza atıyor. Savaşta görme yetilerini kaybeden sporcuların rehabilitasyonu için geliştirilen bu sporu yaparken zorlandıkları nokta ise göremedikleri bir oyunu oynamak. Bu sebeple spor sırasında gelişen diğer duyulardan yararlanılıyor. Goalbalda takımlar üçer kişiden oluşuyor ve tüm oyuncuların gözleri eşitlik olması adına bağlanılıyor. Çünkü bu oyunu tamamen görme yetilerini kaybetmiş sporcuların yanında az görebilen sporcular da oynuyor. Görme engelliler için özel olarak geliştirilmiş olsa da oyuncuları oldukça zorlayan Goalbal’da iyi olmak için çok sıkı antrenmanlar yapılıyor.
“Normalinden Farklı Hissetmiyorum”
Antalya Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği’nde profesyonel sporcu olan Hüseyin Akansu’nun aynı zamanda, görme engelli sporlarında birçok derecesi ve Goalbal’da da Türkiye üçüncülüğü bulunuyor. Akansu, AKİL Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 10 yaşından beri bu sporla ilgilendiğini ve sporun hayatının bir parçası olduğunu söyledi. Goalbal oynarken oldukça zorlandığını ve çok sıkı antrenmanlar yaptığını belirten Akansu, “Müsabakalarda topu göremediğimiz için çok zorlanıyoruz. Topun içinde ziller var fakat topun yerini tespit etmek bazen bizi zorluyor. Bu durumda takım arkadaşlarımızla sıkı bir iletişim halinde olup birbirimize destek oluyoruz” şeklinde konuştu.
“Verdiğimiz Emeğin Sonunda Gelen Başarılar Bizi Mutlu Ediyor”
Görme engelli bireyler başarıya giden yolda zorluklarla karşılaşırken bu zorlukları aşmadaki en büyük destekçileri antrenörleri oluyor. Beyaz Baston Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği antrenörü Selçuk Özdemir, görme engelli sporcuların, fiziksel zorlanmanın yanında psikolojik anlamda da zorluklar yaşadıklarını belirtiyor ve bu nedenden dolayı başarılı olmak için daha fazla çalışılması gerektiğine inanıyor. “Bu sporun duyurulması gerekir. Türkiye’nin görme engelli sporlarında başarılı bir ülke. Ancak tanıtımı yapılmadığı için insanlar tarafından bilinmemesi bizi üzüyor” ifadelerini kullanan Özdemir, görme engeli bulunan bireylerin rehabilitasyonuna ve yaşamına dair tüm motivasyonlarına katkı koyulmasında herkesin sorumluluğu olduğunu düşünüyor.
Haber: Bahar Dalkılıç ve Gülnaz Gök
Son güncelleme: 14.03.2023 00:22:12