‘Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve Eşitsizlik Sempozyumu’, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe sempozyum yürütücüsü sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM)’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlediği ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Reklamcılar Derneği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisleri’nin katkı sunduğu Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve Eşitsizlik Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Düzenlenen sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Ebren, KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Ayla Yüksel, Akdeniz Reklamcılar Derneği Başkanı Güldal Siğinç ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Sempozyumun açılış oturumunda konuşma yapan KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko: “Kadına yönelik uygulanan ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddet kadınların yaşamlarının her alanını ne yazık ki etkiliyor. Bu şiddetin en belirgin ve en yıkıcısı ise cinayetler ve cinsel saldırılardır. Maalesef bu durumu üniversitemizde bir öğrencimizi kaybederek en acı şekilde yaşadık” şeklinde konuştu. Medya kuruluşlarının, kadına yönelik şiddet olaylarını yanlış bir şekilde aktardığını belirten Diko, bunun sonucunda da kadına yönelik şiddet eylemlerinin her geçen gün arttığını da dile getirdi. Kadına yönelik şiddet haberlerini yayma konusunda gazetecilerin büyük bir sosyal bilinç ve sorumluluk sahibi olması gerektiğine değinen Diko, “Medyanın dönüştürücü gücünü anlamak oldukça önemli bir durum” dedi.
Açılış oturumunun devamında konuşma yapan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Ayla Yüksel, konuşmasına Azra Gülendam Haytaoğlu’nu sevgi, özlem ve rahmetle anarak başladı. İki yıl önce burada kadına yönelik şiddet ve eşitsizlik sempozyumu düzenlendiğini ve orada Azra’nın da olduğunu ifade eden Yüksel: “Bir anne olarak onun ailesine, çevresine ve arkadaşlarına ne kadar büyük bir acı verdiğini hissediyorum” dedi. Kadınlara uygulanan şiddete daha caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, bu cezalar üzerine toplumun daha çok düşünmesi gerektiğini belirtti.
“Medya Kadın Cinayetlerini Meşrulaştırdıkça Şiddet Sıradanlaşıyor”
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ayşe Gülbin Arıcı, konuşmasında medyanın kadın cinayetlerini sansasyonel haberlere dönüştürdükçe bu şiddetin sıradanlaştığına dikkat çekerek, “Bu sadece medya ile sınırlı kalmayıp her yerde gördüğümüz kadının ikinci sınıf, zayıf, güçsüz ve güçlü erkekler tarafından ezilen bir konumda işlenmesi toplumumuzu kötü etkiliyor” şeklinde konuştu.
Antalya Gazeteciler Cemiyet Başkanı İdris Taş ise, “Benim, her zaman söylediğim bir söz var; kadınlar yeryüzünde açan en güzel çiçektir. Eğer siz bu çiçekleri soldurursanız yaşam olmaz. Her ay birbirinden farklı Sivil Toplum Kuruluşları ile yeni projelere imza atıyoruz çünkü insanlığa karşı bitmeyen borçlarımızı ödemeliyiz. Gazetecinin görevi sadece haber yazmak değil örnek bir insan olma duruşunu da göstermesi gerekiyor. Yüksek insani değerler çok kıymetli. Sadece haberde değil, her programda kadına şiddeti görüyoruz. Bunu medyada yasaklamak çözüm değil, şiddeti önlemek çözüm” diyerek, başarılı kız öğrencilere verdikleri destekleri vurguladı.
‘Medyada Kadın Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun: “Medya sektöründe en kolay gözden çıkarılan kesimin kadınlar olması hepimizi çok üzüyor” diyerek buna tepki gösterdi. Dursun, kadınların bu durumda birbirlerine destek vererek daha sağlam adımlarla yürüyeceklerini belirtti.
Sempozyum, üç ayrı oturumda medya ve kadına yönelik şiddet konusu çeşitli başlıklar altında ele alınarak tartışıldı. Birinci oturumda, ‘Türkiye’de Dijital Şiddet ve Siber Zorbalık’ başlığı ile Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayşad Güdekli, ‘Rolleri Yeniden İnşa Etmek: Reklamlarda ve Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Kapsayıcı Temsiliyet’ başlığı ile UN WOMEN Türkiye Ofisi Program Direktörü Zeliha Ünaldı ve ‘Milliyet-Birleşmiş Milletler Kadın Birimi işbirliği ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Medyada Uygulanması’ başlığı ile Milliyet Gazetesi Temsilcisi Fatma Kabasakallı sunumlarını gerçekleştirdi.
İkinci oturumda, ‘Kadına Yönelik Şiddette Medyanın Etkisi’ başlığı ile Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Seçil Deren van Het Hof, ‘Haber Üretim Sürecinde Medya Profesyonellerinin Kadını Konumlandırışı’ başlığı ile Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Öğr.Gör. Ayşen Yalman, ‘Kadınları Vikipedi’de Görünür Kılmak’ başlığı ile Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu’ndan Başak Tosun ile Zafer Batık ve ‘Kadına Yönelik Şiddet Olgusunun Haberlerde Sunumu’ başlığı ile Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün-Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Öğr.Gör. Işık Tuncel sunumlarını gerçekleştirdi.
Üçüncü oturumda ise, ‘Gazete Haberlerinde Namus Cinayetleri’ başlığı ile Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nurşen Adak, ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinin Dili ve Mağdur Hakları’ başlığı ile Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu’ndan Avukat Eylem Ülgen ve ‘Yazılı ve Görsel Basının Yargı Uygulamaları Üzerindeki Etkileri’ başlığı ile Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu’ndan Avukat Nur Deniz Toklu sunumlarını gerçekleştirdi.
Haber: Bahar Dalkılıç
Son güncelleme: 13.03.2023 23:43:01