Hayatımızın her alanında kendine yer edinen plastiğin, çevreye ve bireye olan riskleri günden güne artsa da her geçen gün farklı bir üründe plastik kullanımı ortaya çıkıyor. Uzmanların yaptığı son çalışmada ise plastik bardak yerine tercih edilen karton bardakta da mikroplastik tespit edildi.
Hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan, doğaya verilen zararın en büyük sebeplerinden biri olarak görülen plastik malzemeler gündelik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelse de zararlarının da göz ardı edilmemesi gerektiği savunuluyor.
Karton bardaklar, plastik olanlara göre daha sağlıklı gibi görünse de aslında o kadar da masum değiller. Sıvı sızdırmaması için plastikle kaplanan karton bardaklar, mikro plastik ve hatta ağır metal tehlikesi taşıyor. Uzmanlar, özellikle sıcak içecekler için mümkün olduğunca cam ürünler tercih edilmesini öneriyor.
Bir Karton Bardakta 75 Bin Mikroplastik Yutuyoruz
Kâğıt bardak üzerinde yapılan araştırmalardan biri olan News Medical Science haberine göre, Hindistan Teknoloji Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada uzmanlar, Araştırmada bir kâğıt bardaktan sıcak sıvıyla temasta yaklaşık 10,2 milyar mikron altı parçacık açığa çıktığı tespit edildi.
Çalışma ekibinin lideri Dr. Sudha Goel, "Bir kâğıt bardakta günde ortalama 3 normal fincan çay veya kahve içen kişi çıplak gözle görülemeyen 75 bin mikroplastik parçacığı yutacaktır" dedi.
İnsanda İlk Kez Mikroplastik Saptandı
Mikroplastik kullanımı üzerine Özgür Amsterdam Üniversitesi tarafından yapılan bir başka araştırmada ise çalışmaya katılan 22 kişiden 17'sinin kanında mikroplastik saptadı. Araştırmacılardan Prof. Dr. Marja Lamoree, mikroplastikleri “Mikroplastikler başlı başına endişe yaratan bir sorundur” şeklinde tanımladı.
Anne Sütünde İlk Kez Mikroplastik Tespit Edildi
İtalyan bilim insanlarının yaptığı ve sonuçları ekim ayı başında açıklanan bir başka araştırmada ise anne sütünde mikroplastiklere rastlandığı belirtildi. BBC’nin haberine göre İtalya’nın başkenti Roma’da yeni doğum yapmış sağlıklı 34 kadından alınan anne sütü örneklerinin %75’inde mikroplastik tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda ilk kez anne sütünde mikroplastik bulundu. Bulgular Polymers araştırma dergisinde yayımlandı.
Karton Bardak Yıkanınca Mikroplastik Oranı Azalıyor
Karton bardakların yıkanıp kullanılması halinde mikroplastik oranının azaldığını belirten YTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Törnük de, "Bardağı yıkamamışsak 350 mililitrelik bir kahve tükettiğimiz zaman vücudumuza 850 adede varan mikroplastik girişi söz konusu olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, zaman içinde düzenli partikül yutulmasının insan sağlığına ciddi etkileri olabileceğine dikkati çekiyor.
Mikroplastik Nedir?
Plastiklerin parçalanmaları ile oluşan mikron ve mikron altı boyuttaki parçacıklara, mikroplastik denir. Mikroplastikler hem suda yaşayan canlılar ve hem de insan sağlığı için büyük bir tehdit unsuru olarak görülmektedir. Gıda maddelerinde yapılan sınırlı sayıdaki çalışma ise gıdaların da mikroplastikler içerdiği analiz edilmiştir.
Haber: Emre Gürlemiş
Son güncelleme: 17.03.2023 01:26:32