Gerek tecrübe edinme gereksinimi gerekse maddi desteklerin yetersiz kalması sebebiyle okurken çalışmak durumunda kalan öğrencilerin sorunları iş yerinde yaşadıkları zorluklarla daha da artıyor.
Ekonomik desteklerin yetersiz kalması, aileden destek alamamak ve okudukları bölüme yönelik pratik eğitim alma isteği gibi sebeplerle çalışma yoluna başvuran öğrenciler, derslerinin yanı sıra iş yerlerinde yaşadıkları sıkıntılarla da boğuşuyor. Yaşanan sıkıntılar sebebiyle de çoğu öğrenci olumsuz çalışma şartlarına katlanmak zorunda kalan öğrencilerin hem eğitim hem de sağlıkları olumsuz etkileniyor. Eğitim hayatının yanında çalışma hayatına da uyum sağlamaya çalışan öğrenciler, çalışma temposuna dolayı kimi zaman derslerinden kalma kimi zamansa sosyal çevreden kopma gibi sıkıntılar yaşıyor.
“Yorgunluktan Derslere Katılamıyordum”
Pratik eğitim, tecrübe edinme gereksinimi ve ekonomik kaygılar sebebiyle çalışma hayatına atılan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi B. Ö, mutfak komisi olarak çalıştığı otel ve restoranın yoğun iş temposu dolayısıyla derslerde devamlılık sağlayamadığını dile getirdi. Bu duruma yorgunluğunun sebep olduğunu söyleyen B. Ö., “Çalışma şartları ağır olduğu için çok fazla yoruluyordum. Bu yüzden de derslere katılamıyordum. Üstelik haftada bir gün iznim vardı ve ders çalışmaya da vaktim olmuyordu. Bu durum derslerimi olumsuz şekilde etkiledi” dedi. Sınav dönemi için de iş yerinden izin alamadığını belirten B. Ö., “Ben restoranda çalışırken finallerim için bir hafta izin istediğimde bana izin verilmemişti. Sınavlara girmek için bir iki saat geç gidiyordum işe ama bu süreçte de derslerime çalışamıyordum” dedi.
Sadece Öğrenci Olmak Değil Kadın Olmak da Zorlayıcı Bir Etken
Mutfak komiliği yaptığı dönemde yaşadığı zorluklardan bahseden B.Ö., mutfakta öğrenci olmanın yanı sıra kadın öğrenci olmanın zorluğuna da dikkat çekti. Ö. bu durumla ilgili olarak, “Sektöre yeni girmiş biri olmanın yanında sektöre yeni girmiş bir kadın olmak çalışma ortamında büyük bir sıkıntı yaşatıyor. Mutfak erkek egemen bir ortam olduğu için personeller senden daha tecrübesiz olsalar bile erkek oldukları için bir kadından emir alma fikrine çok karşı çıkıyorlar. Aynı zamanda öğrenci de olunca bu durum kaçınılmaz oluyor. Bu da birtakım aksaklıklara, sıkıntılara sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
“Çalışma Temposu Sosyal Çevremi de Olumsuz Etkiliyordu”
Geçim problemleri sebebiyle olumsuz çalışma şartlarına katlanmak zorunda kalmış olan, Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olan Z. Ş. ise garsonluk yaptığı sırada derslerine katılamadığını, katılabildiği zamanlardaysa yorgunluktan dolayı verim alamadığını belirtti.
Sınav dönemi ve öncesinde iş temposundan dolayı derslere katılım sağlayamadığını ve ders notlarına erişemediğini söyleyen Z. Ş., “Çalışma süreci sosyal çevremi de olumsuz etkiledi çünkü çalışmaktan arkadaşlarımın hiçbiriyle görüşemiyordum. Böyle olunca da çevremde not isteyecek arkadaşım da kalmamıştı” diye konuştu.
“Egolarını Tatmin Ediyorlar”
Müşterilerin, çalışanlar üzerinden egolarını tatmin ettiğini, çalışanlara karşı aşağılayıcı tavırlarda bulunduklarını belirten Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Ş.Y. de, “Hizmet bekleyen müşterilerin çıkardığı sorunlardan biri de yersiz memnuniyetsizlik göstermeleri ve egoist tavırları oluyor. Bizim üzerimizden egolarını tatmin etmeye çalışıyorlar” sözleriyle yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Yorgunluktan Derslerini Anlayamıyorlar
Çalışma temposunun derslerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Ş.Y., “Çalışırken vücudunuz ayrı zihniniz ayrı yoruluyor. Dersleri algılamanız bile zayıflıyor.” ifadelerini de konuşmasına ekledi.
Haber: H. Gülperi Tibin
Son güncelleme: 17.03.2023 02:06:15