Organ bağışı konusunda Türkiye henüz iyi bir noktada olmasa da kadavradan organ nakli geçen yıla oranla yüzde dört artış gösterdi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 24 bin 745 organ nakli bekleyen hasta ve 598 bin 705 gönüllü bağışçı bulunuyor.
Birçok hasta organ nakli beklerken, beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınları organları bağışlamayı kabul etmiyor. Son beş yılda beş bin beyin ölümü gerçekleşse de kadavralardan senede sadece 500 nakil gerçekleştirilebiliyor.
“Farkındalık Yaratmak Gerek”
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu ve Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal, hasta yakınlarının bağış yapmayı kabul etmemelerinin nedenini, üzüntü ve organ nakli konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları olduğunu belirterek “Rıza almak zorunda olunmayan tek organ kornea” ifadelerini kullandı.
Organ Bağışı Haftası
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle birçok dernek ve bağış merkezi, toplumu organ bağışına sevk etmek için stantlar açıyor, etkinlikler düzenliyor ve sergiler açıyor. Topluma organ bağışından korkulmaması gerektiği anlatılarak farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu ve Organ Nakli Merkezi de benzer bir farkındalık çalışmasına imza attı. Merkez, organ bağışına dikkat çekmek için, 3-9 Kasım Dünya Organ Bağışı Haftası'nda Antalya’da bulunan Türkiye'nin en büyük dönme dolabına 'Organ Bağışlayın Cana Can Katın' sloganını yansıtıyor. Antalya’nın pek çok yerinden görülebilen dev dönme dolap, her akşam vatandaşlara organ bağışı çağrısı yapıyor.
Haber: Erdem Öktem
Fotoğraf: Emre Gürlemiş
Son güncelleme: 13.03.2023 23:14:45