Otizmli çiftçiler Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tarıma başladı. İlk fidelerin dikildiği Otizmli Çiftçiler Projesi kapsamında üretilen sebzeler pazarda satışa çıkacak.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği ve Özgecan Arslan Gençlik Merkezi’nin paydaşlığında Otizmli Çiftçiler Üretiyor Projesi’nin ilk fideleri otizmli çocuklar tarafından dikildi. Projede otizmli bireylerin yaşamsal ve tarımsal becerilerini geliştirilmesi amaçlanıyor. Otizmli çocuklar, kışlık sebzeler yetiştirecek ve sekiz hafta sonunda ilk hasadını yaparak satışa çıkaracaklar.
Projenin sürdürülebilir olması için ise, otizmli çiftçilerin Aksu’da açılacak olan Türkiye’nin ilk otizmli bireyler okulunda tarımsal faaliyetlerine devam etmesi planlanıyor.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Aksu’da hayata geçirilecek okul için ziraat bilgisi noktasında destek vereceklerini söyledi. Toker, “Özel çocuklarımıza ekim yaptırmak, ailelerin ve çocukların hoşça vakit geçirmesini sağlamak için buradayız. İleriki zamanlarda ise Ziraat Fakültesi olarak gezen tavuk, sera ve benzeri oluşumlar için onları destekleyeceğiz” dedi. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Uzun ise proje ile ilgili olarak “Otizmli çocuklara katkımız ne olabilir diye düşündük ve fakülte olarak Otizmli Çiftçiler Üretiyor projesini paydaşlarımız ile birlikte hayata geçirdik. Amacımız otizmli çocuklarımıza tarımsal beceriler kazandırmak. Ailelerin yükünü bir derece alabilirsek en güzel mutluluk bizim olacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin İlk Otizmli Bireyler Okulu
Proje sorumlusu Burak Edik projenin amacının otizmli çocuklara yeni sosyal alanlar açmak, onlara tarımsal beceriler kazandırmak olduğunu dile getirdi. Edik, otizmli bireylerin sosyal alanlarının kısıtlı olduğunu belirterek, “Özel çocuklarımıza bir alışkanlık kazandırıldı mı devamını getirebilecek nitelikteler” dedi.
Projenin hedeflerinden biri olan Aksu ilçesinde açılacak otizmli bireyler okulunda tarımsal faaliyetlerin devam edeceğini belirten Edik, “Akdeniz Üniversitesi’nde yaptığımız tarımın aktarımını planlıyoruz, çünkü sürdürülebilir ve sürekliliği olan bir proje. Yeni otizmli bireyler ile okulumuzda gezen tavuk ve sera faaliyetlerimizi sürdüreceğiz “ dedi.
Otizmli Çocukların Ailelerine Psikologlar Desteği
Otizmli çocuk çiftçiler 8 haftalık proje kapsamında pazartesi günleri tarımla uğraşırken, aileler ise Özgecan Arslan Kültür Merkezi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı “Genç ofisler” kanalıyla, psikolog ve sosyologlar tarafından destek alacak. Akdeniz Otizm Spor Kulübü Başkanı Demet Çileli, “Aslında bizim için iki taraflı bir mutluluk olacak. Çocuklarımız tarımla uğraşırken anneleri ise Özgecan Kültür Merkezi’nde psikolojik destek alacaklar. Derneğimizin de sloganı olan mutlu anne mutlu çocuk diyorum” şeklinde konuştu.
Vekilden Anlamlı Destek
İlk fidelerin dikimine katılarak projeye destek veren Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Antalya Milletvekili Kemal Çelik, kendi çocuğunun da otizmli olduğunu belirterek, “Benim de oğlum da otizmli ve ben bu gerçeği ondan öğrendim, onların yatkınlıklarının ne kadar üzerine gidersek, o kadar başarılı oluyorlar. İnşallah hep beraber bu çocuklarımıza sahip çıkacağız” dedi.
Çocukların toprakla ilk buluşmasında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği, Özgecan Arslan Kültür Merkezi’nden gönüllüler ile Ak Parti Antalya Milletvekilleri Av. Mustafa Köse ve Kemal Çelik de destek verdi.
Haber: Şerif Ali Duman
Son güncelleme: 13.03.2023 01:24:28