Bu yıl 11.’si ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde gerçekleşen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), iki yıl aradan sonra Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcıların renkli görüntüleriyle başladı. Fuar, 5 günde 342 bin misafir ağırladı.
Geçtiğimiz sene Covid-19 pandemisi nedeniyle yapılamayan Yörex, bir yıl aradan sonra ANFAŞ Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm illerinden gelen temsilcilerle, her şehrin yöresel lezzetleri fuara gelen misafirlere sunuldu.
Antalya Fuar Merkezi’ndeki açılışta konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, YÖREX kapsamında coğrafi ve yöresel işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010 yılında “Kriz varsa çare de var” sloganıyla yola çıktıklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu sözlerine “Aradan geçen 10 yıl içerisinde üç bin katılımcıya ve bir milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tüm renklerinin bir araya geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretlerin bugün bu kadar bilinmesinde borsanın, kadın girişimcilerin ve YÖREX’in büyük rol oynadığının altını çizdi. YÖREX’in önemini belirtmek isteyen Hisarcıklıoğlu, “YÖREX, ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesinde önemli katkılar sundu. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde tescilli coğrafi işaret sayısı 110’dan 921’e, başvuru sayısı ise 160’tan 721’e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı” dedi.
Anadolu’yu Birkaç Saatte Gezme İmkanı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çandır, 13 yıl önce “Sizin oraların nesi meşhur?” diyerek yöresel ürünler yolcuğuna başladıklarını kaydetti. Fuarla birkaç saat içerisinde Anadolu’yu gezme imkanı sunduklarını dile getiren Çandır, “Fuarımıza bu yıl 76 ilden ve KKTC’den 113 oda ve borsa, 83’ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatifimizle toplam 650’den fazla katılımcı bulunmakta” dedi.
Yöresel Ürünler Fuarı’na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akil muhabirlerimizle yaptığı röportajda, YÖREX benzeri fuar ve festivallerin yapılmasında aktif rol oynayacaklarını belirterek, “Biz zaten bu güne kadar bütün fuarlara hep ev sahipliği yaptık ve hep onlarla kardeşçe, dostça beraber fuarları gerçekleştirdik bundan güzeli yok. Bizim Antalyamız tabii ki çok özel bir nüfusa sahip, yurdumun her köşesinden vatandaşımız var ve bunlar hep devam edecek” diye konuştu.
Et ve Tırnak
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsilen gelen ekip, fuarda stant açarak yöresel ürünleri sergiledi. Akil Haber Ajansı’na fuarı değerlendiren KKTC Antalya Başkonsolosu Cem Topçu, “Bir cümleyle söylemek gerekirse muhteşem. Özellikle hepimizin bildiği gibi yöresel ürünlerin ismiyle anılarak, aynı zamanda bunların içerisinde tarım, gıda-sanayi ürünlerini bu şekilde hem küresel hem yerel olarak pazarlama daha önceki konuşmalarda olduğu gibi kırsal bölgedeki vatandaşların ticaretle bir noktaya gelmeye çabalamasıyla oluyor” dedi. Türkiye ve KKTC arasında yöresel lezzetler olarak fark görmediğini belirten Topçu Anadolu’dan en çok Artvin’in “Puşla” isimli fasulyesini beğendiğini söyleyerek, “Et ve tırnak ayırılır mı? Ayrılmaz, ayrılmazsa bu tabir her zaman geçerli” dedi.
Haber: İlayda Nur Can
Fotoğraf: Serkan Oğultay
Son güncelleme: 13.03.2023 22:27:01